Ylösseisontaa 23: Lee Mack – Live

Stand up, Vanhat

Kuten Tim Vine, myös Lee Mack on minulle tuttu alun perin ohjelmasta The Sketch Show (Se sketsishow). Toisin kuin kollegansa Tim, Leen jutut eivät ole sarjasta osittain kierrätettyjä. Hän ei myöskään viljele puujalkoja, vaikka pari moista kavalasti settiin livahtaakin. Leen stand up-persoonalla on samanlainen yhteys hänen hahmoonsa sarjassa Not Going Out kuin Dylan Moranilla Black Booksin hahmoonsa, ja sitä kautta osa jutuista on tuttuja sarjan ystäville.

Lee Mack – Live

Valoshow alkaa Lontoon Bloomsbury Theatressa, ja Lee koikkelehtii lavalle Franz Ferdinandin säestämänä. Nopeana vitsinä alkuun tarjoillaan poliittinen mukaelma “Miksi kana ylitti kadun?” -vitsistä, mistä päästäänkin kommentoimaan hänet sisälle johdattanutta hittibiisiä. Moottoriturpa Lee ei säästele yleisöään vaan vetää vitosvaihteen päälle jo ensimmäisellä vitsillään. Juttua tulee nopeaan tahtiin, ja asenteella.

Toisin kuin vaikka Vine, Lee ei ole perheystävällinen. Jutut eivät mene mauttomuuksiin tai yliampuvaan likaisuuteen, mutta hänen pohjoinen murteensa kuulostaisi hyvin luonnottomalta ilman kirosanoja. Aiheinaan hänellä on muun muassa irlantilaiset, rattijuoppous sekä televisiomainokset, mutta suurin yksittäinen aihealue on hänen pohjoinen taustansa, perhe mukaan lukien. Lee on ilkeä ja vittuilee yleisölleen varsin vuolaasti. Yleisö on alusta asti mukana kuittailussa, ja osa keikan parhaasta materiaalista saadaankin yleisöstä ja sen kanssa käydystä sananvaihdannasta. Erityisesti omiksi suosikeikseni nousivat autokoulunopettaja-pätkä, hevosennaamaiset naiset sekä “Crack Whore” iskivät.

Leen ylienerginen ja nopeatempoinen esiintyminen ei missään vaiheessa mene ärsyttävyyden puolelle, mikä johtuu osittain hänen pokkavuutta ja itseironiaa juuri oikeassa suhteessa sekoittavasta asenteesta. Hänen lavaolemuksensa huokuu itsevarmuutta, ja esimerkiksi Riverdance-pätkässä hänen mainio ruumiillinen koomisuus pääsee oikeuksiinsa. Kenties keikan rempseän irrotteleva ote johtuu siitä, että kyseessä on kiertueen viimeinen ilta. Loppua kohti Lee nauttii olutta, on kusevinaan sitä lattialle, antaa yleisön esittää kysymyksiä ja on kaikin puolin yhä hilpeämpi ilmestys lavalla.

Vuonna 2007 julkaistu Live on Leen ensimmäinen DVD. Kuten jo voi odottaa, kyseessä on hänen siihenastisen uransa materiaalin Best Of -setti. Näin räjähtävän hauskaa keikkaa en ole nähnyt pitkään aikaan, ja noin kuukauden kestäneen, uusiutuneen Izzard-kuumeeni jälkimainingeissa oli piristävää nähdä vähemmän absurdia, enemmän ha ha-hauskaa ylösseisontaa.

P.S. Näin päättyneen poissaoloni kunniaksi tässä linkki yhteen suosikkisketseistäni Se Sketsishowsta. Lee osaa puhua nopeasti.

P.S.S. Näin päättyneen poissaoloni kunniaksi tässä linkki KinoSilmän stand up-aiheiseen jaksoon, jossa olen mukana.