Tšekkivaalipäivitys osa 4 – Analyysirypäs

Tšekki
Babiš piti voittopuheensa vaali-iltana.

Lauantai-illan vaalitulos veti vakavaksi. Populistisen ANO-liikkeen huikeat gallup-lukemat muuntuivat ääniksi yli odotusten, ja puolue teki vaalihistoriaa. Babišin johtama ANO sai eniten ääniä kaikissa Tšekin vaalipiireissä. Näin ei ole käynyt aiemmin. Lisäksi vaalien voittajapuolueen ja toiseksi tulleen konservatiivisen ODS:n välillä on historiallisen suuri ero: 18,34%. ANO sai yhteensä 78 edustajaa, ODS 25.

Historiallisiksi vaalit tulivat myös siten, että parlamenttiin nousi ensimmäistä kertaa 9 eri puoluetta. Protestipuolueet menestyivät vaaleissa kautta linjan. Ensi kertaa parlamenttiin päässyt Piráti ja äärioikeistolainen SPD olivat käytännössä tasoissa kolmantena ja neljäntenä, molemmat puolueet saivat läpi 22 edustajaa. Ensimmäistä kertaa itsenäisesti kampanjoinut pormestaripuolue STAN sai kuusi paikkaa.

Suurimmat tappiot kokivat sosiaalidemokraatit historian huonoimmalla tuloksella 7,27% (15 paikkaa), kommunistit 7,76% (15 paikkaa) ja juuri ja juuri parlamenttiin vaaditun viiden prosentin kannatuksen saavuttanut EU-myönteinen TOP 09 (7 paikkaa). Presidentti Zemanin oma puolue SPO sai vaivaiset 0,36%.

Babiš on tämän viikon aikana tavannut muun muassa kommunistien ja SPD:n kanssa. Vaalien toista suurta voittajaa eli piraattipuoluetta Babiš ei aio tavata. Oppositioon ovat matkalla myös kristillisdemokraatit. Oma tämän hetken veikkaukseni on, että hallitus muodostuu esimerkiksi SPD:n ja ODS:n kanssa siitäkin huolimatta, että ODS:n puheenjohtaja Petr Fiala ilmoitti vaali-iltana, ettei tee yhteistyötä Babišin kanssa.

Niin, ja mitä tulee Babišin petossyytteeseen: Vaalivoittaja sai nyt uuden immuniteetin syytteitä vastaan. Syyskuussa poistettu immuniteetti on nyt siis palautettu.

Muutama mainio vaalianalyysi ja -juttu alla:

Politiikasta

The Guardian

Helsingin Sanomat

Radio.cz