Tšekkivaalipäivitys osa 1 – Postia herra Babišilta!

Praha, Tšekki

Tšekissä on tänä viikonloppuna parlamentin alahuoneen* vaalit. Niistä tulee jännät. Ensi keväänä täällä on myös presidentinvaalit. Niistäkin tulee jännät. Pikapäivityksiä luvassa täällä blogilla ja pidemmälti tekstiä toisaalla.

Ensimmäiseksi haluan jakaa tämän prahalaiseen kotiosoitteeseeni tulleen sopimuksen vaalivoittajasuosikki ANOn johtajan, paikallisen oligarkki Andrej Babišin tarjoaman sopimuksen hänen ja Tšekin tasavallan välillä. Sinänsä hellyyttävästi hän on listannut populistisen puolueensa poukkoilevan ja kansaan vetoavan vaaliohjelmansa sopimuksen muotoon, ja tarjoaa jopa oman allekirjoituksensa viereen kirjeen vastaanottajalle mahdollisuutta tehdä sopimus hyväksytyksi omalla allekirjoituksellaan. Nyt tai ei koskaan Tšekin kansalla on siis mahdollista valita valtaan se ainoa vaihtoehto eli Babišin ANO, joka lupaa muun muassa auttaa nuoria perheitä hankkimaan kodin, laskea veroja, ehkäistä laitonta maahanmuuttoa ja kieltäytyä eurosta.

Sopimuksen tarkemman (joskin sangen kriittisen) analyysin voi käydä lukemassa tšekiksi täältä. Juttu päättyy lauseeseen “jokainen Babišin kanssa sopimuksen tehnyt päätyy hänen panttivangikseen”. On todennäköistä, että hän voittaa vaalit.

 

Babišin allekirjoitus

 

*Tšekin parlamentti jakaantuu kahteen osaan; eduskuntamainen alahuone koostuu neljän vuoden välein vaihtuvasta 200-päisesta edustajistosta ja ylähuone eli senaatti vaihdattaa aina kolmanneksen eli kerrallaan 27 81:stä kuuden vuoden kausia istuvista senaattoreista kahden vuoden välein.