Somerikka 2016 osa 3 – Hei, me kouritaan!

Politiikka, Somerikka 2016, Uncategorized

Tänä aamuna heräsin, ja yön aikana internet oli täyttynyt uusista kourimissyytöksistä. Nyt jo yksitoista eri on paljastanut joutuneensa Donald Trumpin epämiellyttävän koskettelun kohteeksi. Esimerkiksi 74-vuotias Jessica Leeds kertoo Trumpin kourineen häntä 70-luvulla lentokoneessa. Rachel Crooks (ihanan temaattinen nimi) sai Trumpilta ei-toivotun suudelman suulle 22-vuotiaana Drumpf Towerissa aulaemäntänä toimiessaan vuonna 2005. Trumpin “pukuhuonejutuista” lähtenyt kohu on rohkaissut USA:n naiset avautumaan sosiaalisessa mediassa ahdistelukokemuksista, mutta vastareaktiona myös Clintonien historiaa naisten kaltoin kohtelemisesta on alettu penkomaan.

Trumpin kampanja on tuonut esiin Bill Clintonin ahdistelemia naisia, oikeustapauksen, jossa Hillary Clinton puolusti 12-vuotiaan tytön raiskauksesta syytettyä ja muita väitteitä, joista päätä huimaavimmat kuvaavat Hillary Clintonia pahemmaksi seksistiksi kuin Drumpf. Viime viikonloppuna alkanut Trumpin syöksykierre tuntuu muuttuvan päivä päivältä törkeämpien tapauksien esiin tullessa pahemmaksi, ja Trumpin vastareaktiona on uhata haastaa New York Times oikeuteen, joka julkaisi jutun kahden edellä mainitun naisen syytöksistä. Kampanjapäällikkö Conway yrittää kääntää joka käänteessä keskustelun kohti Clintoneita ja erityisesti Bill Clintonin naishistoriaan. Jos Conwaylta kysytään, pätevätkö samat paheksunnan säännöt Trumpiin, Conway kääntää keskustelun nopeasti muualle.

Tehdään ajatusleikki: On vuoden 2017 lokakuu. Presidentti Donald Drumpf on toiminut Yhdysvaltojen valtionpäämiehenä jo noin yhdeksän kuukautta. Julkisuuteen nousee ensimmäistä kertaa video Billy Bushin ja Donald Trumpin “pukuhuonejutustelusta”. Parin päivän päästä useat naiset alkavat tuoda ahdistelukokemuksiaan esiin. Media täyttyy otsikoista, jotka leimaavat Trumpin käytöksen epäpresidentilliseksi. Edustajainhuone alkaa valmistella virkasyytettä ja luottamusäänestystä. Skandaali.

En halua viedä ajatusleikkiä liian pitkälle, sillä en usko, että pitäisin siitä, mitä nurkkaan ajettu presidentti Drumpf tekisi. Me tiedämme jo nyt, miten Drumpf toimii, kun hänellä ei ole enää mitään hävittävää: säännöt eivät merkitse mitään, ja kaikki mahdollinen törky kaivetaan aseeksi. Jo alkuvuodesta niin republikaanipuolueen edustajat kuin valtaosa medialähteistä osoittivat, kuinka epäpresidentillinen Drumpf onkaan. Se oli silloin. Kaikki kehitys sen jälkeen on ollut negatiivista.

Ensi viikolla tähän aikaan on jo ehditty käydä kolmas ja viimeinen vaaliväittely. Jo useampaan otteeseen olen ehtinyt lukea kysymyksen: tarvitaanko moista edes? Voiko viimeisessä vaaliväittelyssä todella käydä jotain sellaista, joka muuttaa koko asetelman?

Linkki 1: Drumpf uhkaa haastaa New York Timesin oikeuteen kourintajutun vuoksi (Politico)

Linkki 2: Useat naiset syyttävät Donald Trumpia seksuaalisista lähentelyistä (Washington Post)

Linkki 3: Trumpin mukaan syytökset ovat vain loanheittokampanjaa (New York Times)

Linkki 4: Michelle Obaman mukaan Trumpin kommentit ovat häpeällisiä (Yle)

Linkki 5: Republikaanipuolue ei ole käyttänyt yhtäkään dollaria Trumpin TV-kampanjaan (Politico)

Linkki 6: Herätyskristillisillä ei näytä olevan laatukriteereitä presidenttiehdokkaalleen. (Politico)

Linkki 7: Nebraskan republikaanisenaattori Deb Fischer on täten leimattu pelkuriksi. (Washington Post)

Linkki 8: Paul Ryan varoittaa Trumpin kampanjan ongelmista (Politico)

Linkki 9: Fox Newsin mukaan Trumpin haastattelu Sean Hannityn kanssa siirtyy tältä illalta (Politico)

Linkki 10: Seth Meyers tarkastelee lähemmin Hillary Clintonin vuotaneita “Wall Street -puheita”:

Pelonsekaisin tuntein odotan, minkälaiseen todellisuuteen sitä huomisaamuna herää.

Hyvän yön lauluksi ja Bob Dylanin Nobel-palkintoa kunnioittaakseni, tässä teemaan sopiva laulu sanoittajanerolta: