Somerikka 2016 osa 27 – Historiallista uskottomuutta

Politiikka, Somerikka 2016

Hillary Clinton “voitti” presidentinvaalit liki 2,9 miljoonan äänen enemmistöllä. Donald Trumpista tulee Yhdysvaltain seuraava presidentti 304 valitsijamiesäänellä. Asia sai varmistuksensa maanantain valitsijamieskokouksessa, jossa kohdattiin historiallisesti kaikkien aikojen suurin määrä “uskottomia” valitsijamiehiä. Kokonaiset seitsemän. Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 1832 kun enemmän kuin yksi valitsijamies on päättänyt äänestää järjestelmän vastaisesti. Vain kaksi republikaania äänesti Trumpia vastaan. Kolme demokraattia äänesti republikaania ja nuoremman Bushin hallinnon entistä ulkoministeriä Colin Powellia. Ääniä saivat myös Amerikan alkuperäiskansaa edustava Faith Spotted Eagle ja Bernie Sanders, yhden kumpikin.

Hillary Clinton sai vuoden 2016 presidentinvaaleissa 65,844,954 ääntä eli noin 48.2% äänistä. Donald Trumpin äänisaalis oli puolestaan 62,979,879 eli 46.1%. Omien sanojensa mukaan Donald Trump olisi toki voittanut halutessaan myös äänienemmistön. Hän olisi käynyt vain erilaisen kampanjan.

Järjestelmän legitimiteetistä on puhuttu jo vuosikymmeniä, ja tällä hetkellä keskustelu käy kuumempana kuin vuosiin. Myös New York Timesin pääkirjoituksessa puidaan järjestelmän jääneen ajasta jälkeen. Vaikka vahinko on jo tapahtunut, on täysin mahdollista, että mikäli Clinton olisi voittanut, ei vanhentunut järjestelmä olisi saanut osakseen samanlaista kritiikkiä. Tai noh, Trumpin tuntien, olisihan se. Mutta haluan nyt ajatella tässä jotain hopeareunusta. Tälle pilvelle. Tälle neljän vuoden mustalle pilvelle.

Seuraan jatkossakin mielenkiinnolla vaalijärjestelmän kehitystä niin presidentinvaaleihin kuin osavaltiotason säädöksiin liittyen. Esimerkiksi vallanvaihto republikaanilta demokraateille North Carolinan osavaltiossa on naurettavan vallanhimoinen sirkus. Tästä lisää blogauksen päätteessä Sam Been Full Frontalissa.

Muissa linkeissä muun muassa Putinin ja Trumpin yhteinen linja ydinasearsenaalin kasvattamiseksi, presidentti Obaman ennaltaehkäisevät toimet Trumpin tuhoja vastaan, Trumpin vaikutukset ilmastonmuutokselle ja Trumpin hämmentävät talouskommentit.

Nauttikaa:

Linkki 1: Maanantain valitsijamieskokouksessa historiallinen määrä uskottomia äänestäjiä (Politico)

Linkki 2: New York Timesin kokoamaa listaa ja grafiikkaa uskottomista

Linkki 3: New York Timesin pääkirjoituksen mukaan on aika jättää valitsijamiesjärjestelmälle hyvästit

Linkki 4: Putin haluaa lisätä Venäjän ydinarsenaalia – Niin myös Trump Yhdysvaltojen, kertoo hän Twitterissä (Washington Post)

Linkki 5: Presidentti Obama ennaltaehkäisee Trumpin tuhoja kieltämällä öljyporauksen arktisilla vesillä “pysyvästi” (Helsingin Sanomat)

Linkki 6: Trumpin presienttiyden vaikutukset ilmastopolitiikkaan Seth Meyersin mukaan

Linkki 7: Columbia kopioi North Carolinan republikaanitaktiikat (lawyersgunsmoneyblog.com)

Linkki 8: Wall Street Journal pohtii, suoltaako Trump hämmentäviä talouslausuntoja tarkoituksella

Linkki 9: Esquiren Charles M. Piercen mukaan pundiittien ei pitäisi antaa Trumpille mandaattia.

Linkki 10: Samantha Been jouluisa vuoden viimeinen jakso sisältää muun muassa ontuvaa osavaltion vallanvaihdosta sekä vaivaannuttavan haastattelun Glenn Beckin kanssa: