Somerikka 2016 osa 26 – Huomenna hän tulee. Valituksi.

Politiikka, Somerikka 2016

Vuoden henkilöksi Timen valitsema Donald J. Trump varmistuu Yhdysvaltain presidentiksi huomenna 19. joulukuuta kun valitsijamiehet kokoustavat äänestämään valitsijamieskokouksessaan. Joku näsänokka ehtikin jo bongata Timen kansikuvasta pari nokkelaa seikkaa. Ensinnäkin sanan lehden nimen punainen M-kirjain näyttäisi muodostavan Trumpille pirunsarvet. Toiseksi Trumpin asento on kuin peilikuva vuoden 1938 Adolf Hitlerin vastaavaa lehden kansikuvaa, ja mikäli lehdet laittaa vastakkain, hahmot näyttävät istuvan selätysten.

Trumpin valinnat ja nimitykset hallintoonsa ovat olleet toinen toistaan kammottavampia, ja valtaosa asialle vihkiytyneistä lukijoistani tunteneekin jo suurimman osan. Silti pari typerryttävää nimeä on nostettava framille. Ensinnäkin Secretary of Staten eli ulkoministerin tehtävään olisi nousemassa Exxon-öljy-yhtiön toimitusjohtaja Rex Tillerson, jonka läheisiä suhteita Venäjään ja Putiniin on laajalti kritisoitu mediassa. Toinen arvelluttava valinta on texasilainen kuvernööri Rick Perry energiaministeriksi. Ei riitä, että hänen edeltäjänsä on pitkän linjan ydinfyysikko ja professori Ernest Moniz, jonka voisi kuvitella tuntevan energia-asioita ainakin jollain tasolla. Lisäksi herra Perry vuoden 2012 republikaanipuolueen presidentinvaalien esivaalikampanjassaan hehkutti haluavansa sulkea kolme eri ministeriötä. Vaaliväittelyssä hän muisti kaksi. Se, jonka hän unohti oli, ylläripylläri, energiaministeriö. Reutersin jutussa lisää Trumpin valinnoista tämän linkin takana. Omalaatuisista valinnoista huolimatta 50% kansasta on antanut NBC Newsin mukaan siunauksensa Trumpin uudelle hallinnolle. Politicon mukaan Trumpin presidenttikauden alku seuraa kuitenkin presidentti Obaman jalanjäljissä, tavallaan (Linkki 2).

Aina yhtä #unpresidential Trump väittää yhä, että hän on voittanut myös äänien enemmistön valitsijamiesten lisäksi. Nämä Trumpin valheelliset väitteet eivät toki kaiu kuuroille korville. 52 prosenttia republikaaneista uskoo Trumpin väitettä siitä, että hän olisi voittanut myös äänienemmistön. Tämä ei ole totta, Hillary Clinton voitti yli 2,5 miljoonalla äänellä. Hän myös väittää voittonsa olleen yksi historian menestyksekkäimmistä. Tämäkään ei ole totta, sillä Yhdysvaltain historian 56 presidentinvaalista Trumpin voittoon johtanut suosio on sijalla 46. Tämä siis valitsijamiesten suhteen, kansan ääniä hän sai 3. vähiten koskaan, jättäen taakseen vain Rutherford B. Hayesin ja John Quincy Adamsin. Itse asiassa Trumpin molemmin puolin löytyy tuttuja hahmoja niistä neljästä muusta tapauksesta, jolloin äänienemmistöä ei voittanut lopulta presidentiksi päätynyt ehdokas. Sijalla 49 on vuoden 1824 vaalit hävinnyt Adams, sijalla 48 oudon kompromissin kautta vaalit vuonna 1876 voittanut Hayes. Sijalla 46 löytyy Grover Clevelandilta voiton vuonna 1888 nenän edestä napannut Benjamin Harrison ja sijalla 45 vuonna 2000 Floridan uudelleenlaskennan jälkeen valkoiseen taloon päästetty George W. Bush.

Panokset ovat tämän vaalikauden viimeisen ratkaisun hetken aikana korkealla. Se on näkynyt myös siinä, että valitsijamiehet ovat saaneet osakseen suurta painostusta ja heidän henkiään on jopa uhkailtu. Oma veikkaukseni on, että uskottomia valitsijamiehiä tulee lopulta olemaan noin viitisen kappaletta. Toiveeni toki olisi, että suunnitelma kompromissiehdokkaasta toteutuisi eli 135 demokraattia ja 135 republikaania muodostaisivat oman koalition valitsijamiehistön sisällä ja äänestäisivät oman kandidaattinsa (todennäköisesti republikaani) valtaan Trumpin sijaan. Tämä on kuitenkin hyvin epätodennäköistä. Hyvin.

Presidenttiys päätetään siis lopullisesti huomenna, joten sen jälkeen epävarmuudelle (lue halutessasi toivolle) voi vihdoin jättää hyvästit ja keskittyä seuraavan neljän vuoden hupirupeamaan. Trump voitti vaalit reilusti (mitä nyt vieras valtio vähän hakkeroipakkeroi), media käsitteli molempia ehdokkaita tasa-arvoisesti (paitsi että ei, Clinton sai osakseen enemmän negatiivista mediatilaa) ja presidentiksi päätyi pätevin mahdollinen kandidaatti.

Kuvitteellista Adolf Hitleriä kirjasta Hän on täällä taas lainatakseni:

“Hyvä siitä tulee.”

Linkki 1: Koska vuoden merkittävin henkilö valitaan kriteeristöllä “niin hyvässä kuin pahassa”, Timen Man of the Year on Donald Trump (Politico)

Linkki 2: Politicon mukaan Trumpin presidenttikauden alku seuraa Obaman jalanjäljissä

Linkki 3: Harvard Kennedy Schoolin uuden tutkimuksen mukaan Hillary Clinton sai osakseen enemmän negatiivista uutisointia kuin Donald Trump koko presidentinvaalikampanjan aikana.

Linkki 4: NBC Newsin mukaan 50% kansasta hyväksyy Trumpin hallinnonvaihdoksen

Linkki 5: 52% republikaaneista uskoo virheellistä väitettä, että Trump olisi voittanut äänienemmistön (The Washington Post) 

Linkki 6: Republikaanien mukaan valitsijamiehet tulevat tukemaan Trumpia (The Hill)

Linkki 7: Tuhannet vetoavat valitsijamiehiin ja pyytävät äänestämään Trumpia vastaan (The Washington Post)

Linkki 8: Trumpin vaalisuosio on häntäsijoilla Yhdysvaltain presidentinvaaleja verratessa (New York Times)

Linkki 9: Trumpin 21 hengen hallinnosta 16 on valkoisia miehiä (Helsingin Sanomat)

Linkki 10: New York Timesin kooste siitä, mitä odottaa valitsijamieskokoukselta.

Ja teemaan liittyen vielä Saturday Night Liven koskettava tulkinta Rakkautta vain -elokuvan hienoimmasta kohtauksesta: