Somerikka 2016 osa 25 – Jälkipyykkikori 2: Vauhkoontuneet valitsijamiehet

Politiikka, Somerikka 2016

trumptank

 

Pian on kulunut kolme viikkoa siitä kohtalokkaasta yöstä, jona Donald J. Trump sai kerättyä eniten valitsijamiehiä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Trump, hänen tulevan hallituksen ja politiikan suunnan spekulaatiot ja vaikutukset maailmalle ovat pysyneet vahvasti otsikoissa. “Dump Towerin” pyöröovet kääntyvät yhtä viuhaa vauhtia kuin Trumpin laivastonsininen puvuntakki, ja yksi toisensa jälkeen paljastuvat mahdolliset nimitykset eivät erikseen vala uutta toivoa Donaldin diilille tehdä Amerikasta jälleen mahtava.

Trump tosiaan sai voitettua enemmistön valitsijamiehistä, mutta kylmä fakta on se, että demokraattien vastaehdokas Hillary Clinton vei äänien enemmistön yli kahdella miljoonalla äänellä eli noin puolellatoista prosenttiyksiköllä.

Niinpä keskustelu vaalijärjestelmän epädemokraattisuudesta on pysynyt vireänä vaaleista lähtien. Vihreiden ehdokas Jill Stein taustajoukkoineen on käynnistänyt jo yli kolme miljoonaa dollaria keränneen kampanjan äänten uudelleenlaskennan järjestämiseksi kolmessa eri osavaltiossa, ja myös Clintonin kampanja aikoo osallistua prosessiin. Luonnollisesti Trump-tiimi on tästä näreissään ja pitää vastapuolen edustajia vain huonoina häviäjänä.

Tilanne olisi todennäköisesti sama, mikäli tulos olisi ollut päinvastainen. Edellisen kerran kansan enemmistön suosikki hävisi vuonna 2000, ja tuolloin uudelleenlaskennan jälkeen republikaanien ehdokas George W. Bush päätyi Valkoiseen taloon demokraattien Al Goren sijaan. Historiallisesti näin on käynyt yhteensä viisi kertaa, ja jokaisella kerralla hävinnyt ehdokas on ollut demokraatti (mikäli Andrew Jackson siis jo lasketaan demokraatiksi).

Lopulta päätös tehdään valitsijamieskokouksessa 19. joulukuuta 2016. Valitsijamiehet eivät ole lain mukaan sidottuja pysymään uskollisina äänestystulokseen, ja osa on jo etukäteen ilmoittanut äänestävänsä osavaltionsa tulosta vastaan. Joissakin osavaltiossa uskottomuudesta joutuu maksamaan muutaman sadan dollarin sakon, mutta se tuskin painaa kovin paljoa vaakakupissa moista päätöstä tehdessä. On silti epätodennäköistä, että republikaanit loikkaisivat vihaamansa Clintonin kelkkaan, sillä ristiriitaisuudestaan huolimatta Trump teki republikaanipuolueen märästä unesta totta. Republikaanit hallitsevat kongressin molempia huoneita ja saavat vielä valita mieluisen korkeimman oikeuden vaa’ankielituomarin. Mitä he saavuttaisivat moisella takinkäännöllä? Toki on mahdollista, että Trump koetaan myös reppuleiden joukossa liian arvaamattomaksi ja molempien puolten kanssa tehdystä yhteistyöstään tunnettu Clinton olisi lopulta turvallinen vaihtoehto. Jos yksikään ehdokas ei saa valitsijamieskokouksessa 270 ääntä, valitsee tulevan presidentin republikaanienemmistöinen edustajainhuone, jolloin presidentiksi nousisi mitä varmimmin Trump. Tällä tavoin presidenttiys on ratkennut aiemmin vain kahdesti.

Näistä teemoista ja monesta muusta koostuu tämän kirjoituksen linkkirypäs, ollos hyvät:

Linkki 1: Clintonin kampanja osallistuu uudelleenlaskentaan – etsivät merkkejä ulkopuolisesta häirinnästä (Washington Post)

Linkki 2: Trump pitää äänten uudelleenlaskua “naurettavana” huijauksena (CNN)

Linkki 3: Uskottomat valitsijamiehet voivat äänestää Trumpia vastaan (Politico)

Linkki 4: Buzzfeed ruotii Trumin oikeakäsimiehen Steve Bannonin maailmankuvaa.

Linkki 5: New York Times kurkistaa feikkiuutissivustojen sisään:

Linkki 6: FiveThirtyEightin mukaan vaalien tulos selittää väestötieteellä, ei hakkeroinnilla.

Linkki 7: Politicon koonti Trumpin hallinnon tämänhetkisestä kokoonpanosta.

Linkki 8: Kuvernöörit suunnittelevat “hyvin aktiivista roolia” Obamacaren uudelleenkirjoittamisessa (The Hill)

Linkki 9: Trumpinpelko uusi ilmiö maahanmuuttajalapsissa, kertovat lastenlääkärit – oireina muun muassa ahdistus ja paniikkihäiriöt (The Guardian)

Linkki 10: Helsingin Sanomien päivittyvä lista Trumpin vaalilupausten takinkäännöistä

Videolinkki 1: MSNBC:n Rachel Maddow pohtii yhtä tiukkoja presidentinvaalituloksia Yhdysvaltain historiasta – suosittelen katsomaan.

Videolinkki 2: Seth Meyersin aiheena Trumpin hallinto ja nepotismi

Videolinkki 3: Seth Meyersin aiheena Trump ja ulkomaiset sijoittajat

Castro-Extra 1: Ylen koonti Fidel Castron kuolemaa käsittelevistä jutuista

Castro-Extra 2:  Trumpin reaktio Castron kuolemaan (Helsingin Sanomat)