Somerikka 2016 osa 23 – Maailmanloppu

Politiikka, Somerikka 2016

rughuce

 

Trump voitti. Se ei ole maailmanloppu. Palaan syvällisemmän analyysin kera jahka unirytmi on asettunut vaaliyön jälkeen kohdilleen ja pulssi ehtinyt tasaantua, mutta kaiken negatiivisuuden keskeltä nostan tähän kaksi positiivista seikkaa lopputuloksesta:

  1. Kukaan ei enää voi väittää, että järjestelmä olisi hajalla tai vinoutunut suosimaan demokraatteja. Näiden vaalien jälkeen siihen ei enää voi vedota. Toki kahden tai neljän vuoden päästä minun todistetaan olleen väärässä, mutta haluan uskoa siihen, että tämä keskustelu on nyt ainakin toistaiseksi haudattu.
  2. Vaalikauden järkyttävä kaksinapaistuminen on nyt saavuttanut lakipisteensä. Voittajat voivat nyt myhäillä, häviäjät nuolla haavojaan ja koko maailma ja ennen kaikkea amerikkalaiset saavat nyt huokaista ja rauhoittua. Puolueet tulevat moninaistumaan, republikaanien joukkoon mahtuu niin trumpistit kuin konservatiivit ja demokraattien kerätessä itseään uskon Bernie-ilmiön aloittaneen puolueen matkan vasemmalle tehden pesäeroa valtaapitäviin.

Linkki 1: New York Times kysyy, voiko Trump olla hyvä presidentti.

Linkki 2: Tältä vaalikartta olisi näyttänyt, jos vain milleniaalit olisivat äänestäneet (Mic)

Linkki 3: Clinton ja Obama pyytävät amerikkalaisia hyväksymään Trumpin, jotta parantuminen voi alkaa (Politico)

Linkki 4: Trumpin voitto vaikuttaa valtavasti korkeimman oikeuden tulevaisuuteen (Washington Post)

Linkki 5: Lawyers, Guns & Moneyn blogaus – Amerikkalaiset eivät valinneet Trumpia

Linkki 6: Trumpin jytkyn (trytkyn) kuusi seurausta Suomelle (Yle)

Linkki 7: Kannabis lailliseksi kolmessa osavaltiossa – voi kaikua myös muihin osavaltioihin (New York Times)

Linkki 8: Demokraattinen puolue on kriisissä (Politico)

Linkki 9: The Guardianin artikkeli lokakuulta sopii tähän hetkeen. “Kuinka liberaalimediaeliitti petti työväen amerikkalaiset”

Linkki 10: Stephen Colbert paketoi vaalikauden ja puhuu hyvin. Silti, tätä oli hieman ikävä katsoa, lähinnä Stephenin itsensä vuoksi. Saatoin tunteellistua.

Nyt voi levätä hetken.