Somerikka 2016 osa 15 – Postin paluu

Politiikka, Somerikka 2016

aaadebateaa

Suureen vaalipäivään on tänään enää tasan viikko aikaa. Lomaillessani ulkomailla Hillary Clintonin kampanja ajautui metaforiseen kakkamyrskynsilmään, jonka tuhoja nyt tällä viikolla aletaan pikku hiljaa korjata.

Ensimmäiset myrskytuulahdukset saatiin jo Obamacaren nousevista kustannuksista viikon puolivälissä, mutta todellinen sotku koitti viikonloppuna FBI:n avattua uudelleen Clintonin sähköpostien tutkinnat. Kuten hyvässä kaksinaismoralistisessa yhteiskunnassa on tapana, loppukesästä demokraattien kehuma FBI:n johtaja James Comey on nyt lähestulkoon anti-kristus poliittisen “vasemmiston” silmissä. Donald Trump on puolestaan ehtinyt jo kuittailla tutkinnan aloittamista “kauhean virheen korjaamiseksi”, ja eiköpä se järjestelmä vaan tunnukin heti paljon vähemmän mädältä, kun se pelaa Trumpin pussiin. (Linkit 1 ja 10)

Mutta näin tiistai-iltana kaikki tämä on jo eilisen ellei jopa toissapäivän uutisia, joten käydäänpä läpi marraskuun ensimmäiset otsikot:

Sähköpostikohun muodossa saapunut lokakuun yllätys on republikaaneille kuin siunaus, sillä heidän ei nyt tarvitse enää käyttää kaikkia paukkujaan lapio kädessä Trump-elefantin perässä kulkemiseen (Linkki 2). Trump on selvästi nosteessa, ja reppulit tietävät sen. Epämääräisen takinkäännön olympisti ja edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan tietää nyt kertoa aikoneensa aina äänestää puoleensa ehdokasta. Tätä komppaa myös mielikuvitusmetalli adamantiumin vahvuudella selkärangalla varustettu republikaanien presidenttitoiveikkaiden kolmen kärkeen määrätietoisesti itsensä ängennyt John Kasich (Linkit 3 ja 4). Tästä huopaamisen ja soutamisen riemusta huolimatta republikaanit ovat yhä sisällissodan partaalla (Linkki 5). Muissa otsikoissa käsitellään muun muassa Trumpin verojärjestelyjä ja Comeyn kirjeen jälkivaikutuksia muun muassa senaattikilvassa.

Ja kyllä. Kahdeksan päivää sitten sanoin, että nämä presidentinvaalit ovat taputeltu juttu. No onhan se edelleen todennäköisempää, että Clinton voittaa nämä vaalit, mutta kyllä tässä on myönnettävä, että allekirjoittaneen syke pysyy jopa turhauttavan korkealla nämä viimeiset seitsemän päivää.

Mutta mennään hauskuutuksella sisään:

Linkki 1: Samantha Been jaksossa puidaan sähköpostikohua, vaihtoehtoista oikeistoa, teorisoidaan Trumpin lukutaidosta ja haastatellaan presidentti Obamaa.

Linkki 2: Republikaanit kokevat sähköpostikohun mahdollisuutena olla puhumatta Trumpista (Washington Post)

Linkki 3: Paul Ryan, sinä ketkujen ketkuista epelein! (Politico)

Linkki 4: Esquiren Charles P. Pierce kirjoittaa Paul Ryanin ja John Kasichin urheudesta.

Linkki 5: Republikaanien sisällissota alkaa heti vaalien jälkeen (Vox)

Linkki 6: CNN tiputtaa poliittisen kommentaattorin Donna Brazilen WikiLeaks-paljastusten seurauksena (Washington Post)

Linkki 7: Donald Trumpin veroväistely väänsi yhdysvaltain lainsäädännön “tunnistamattomaan muotoon” (New York Times)

Linkki 8: Trump käyttää Obamacarea vaaliaseena ja vaatii erityisistuntoa sen kumoamiseksi (The Hill)

Linkki 9: 538:n päivitys senaattikilpaan Comeyn kirjeen jälkeen

Linkki 10: Seth Meyersin tarkempi katsaus sähköpostien paluuseen.