PopulismUS 2017: Obama ulos, Trump sisään

Politiikka, PopulismUS 2017

Somerikka 2016 on kuollut ja kuopattu kera kerrassaan karsean vuoden. Uusi kirjoitusten sarja PopulismUS 2017 seuraa yhä pääasiassa Yhdysvaltain politiikkaa, mutta tällä kertaa otan mukaan myös joitain linkkejä ja uutisotsikoita muualta maailmasta, myös Euroopasta ja Suomesta. Kirjoitusten tyyli vaihtelee Somerikkaa enemmän, mutta valtaosa tullee olemaan hyvin samanlaista mielenkiintoisten linkkien ja otsikoiden listausta parin rivin kommenteilla höystettynä. Laajennan myös aihepiiriä pelkän politiikan ulkopuolelle, esimerkiksi talouteen ja mediailmiöihin. En kirjoita samalla tiheydellä kuin viime vuoden lopulla, mutta pyrin ainakin pariin postaukseen per kuukausi.

Elämme tammikuun puoliväliä. Barack Obama viettää viimeisiä hetkiään Yhdysvaltain presidenttinä, ja hänen suosionsa on jopa hämmentävän korkealla. Kuplani sisältä katsottuna koko maailma tuntuu surevan Obaman läksiäisiä; Bidenin kunniamerkki-yllätyksestä on tullut meemi ja pidetyn presidentin parhaita paloja jaetaan niin mediassa kuin Facebook-syötteessäni. Samaan aikaan Trumpin virkaan astuminen lähenee päivä päivältä, eikä negatiivisten käänteiden virta tunnu päättyvän. Trump on sodassa lehdistöä vastaan, eikä perinteisestä lehdistölemmenlomasta ole tietoakaan. Lisäksi vihjailut Venäjä-pakotteiden poistamisesta, esteellisyyssyytökset ja hyökkäykset kansalaisoikeussankari John Lewistä kohtaan Martin Luther King -viikonlopun aattona vievät Trumpia vain kauemmaksi olettamastaan roolista koko kansan presidenttinä.

Trumpin ulkoministerin tehtävään valitsema entinen öljy-yhtiö Exxonin toimitusjohtaja Rex Tillerson on kommenteillaan suututtanut Kiinan lehdistön. Lisäksi Tillersonia tentattiin keskiviikkona muun muassa ilmastonmuutokseen liittyen Yhdysvaltain senaattorien toimesta, minkä seurauksena tuleva ulkoministeri varmistui fossiilisten polttoaineiden puoltajaksi ja ilmastonmuutoksen vaikutusten vähättelijäksi. Republikaanienemmistöinen edustajainhuone tuskin panee ihmeemmin vastaan Trumpin hallinnon nimityksille, mutta esimerkiksi Obamacaren suhteen puolueen sisällä näyttäisi kuohuvan yllättävän paljon.

Olen huvin vuoksi katsellut The Daily Show with Jon Stewart -pätkiä vuodelta 2000, jolloin vasemmistoliberaalit kokivat viimeksi moisia kauhun hetkiä George W. Bushin astuessa valtaan. Täytyy myöntää, että samankaltaisuuksia löytyy naurettavan paljon. Mikäli saat internetisi uskomaan, että asut Yhdysvalloissa, suosittelen katsomaan muutaman jakson vuoden 2000 lopulta Comedy Centralin sivuilta tämän linkin kautta (Kausi 5).

Linkki 1: Obama palkitsi varapresidentti Bidenin korkeimmalla mahdollisella kunniamerkillä

Linkki 2: Maailman talousfoorumissa puhuttavat robotiikka, Brexit ja Trump (The Guardian)

Linkki 3: The Washington Postin Charles Krauthammer ihmettelee uuden presidentin ja median lemmenloman lyhyyttä

Linkki 4: Kiinalaislehdet uhkaavat Yhdysvaltoja “laajamittaisella sodalla” Tillersonin puheiden jälkeen (Yle)

Linkki 5: Senaattorit tenttasivat Rex Tillersonia ilmastonmuutoksesta (Vox)

Linkki 6: Trump saattaa poistaa Venäjä-pakotteet, jos Venäjä osoittautuu “avuliaaksi” (The Guardian)

Linkki 7: The Washington Post esittelee muslimivastaisen ja Venäjää tukevan Tšekin presidentin – Miloš Zeman

Linkki 8: Lain säätäjä puolustavat äänekkäästi ihmisoikeuksien puolustajaa John Lewisiä Trumpin kommenteilta (The Hill)

Linkki 9: Reppuleiden sisällä kuohuu – Obamacare jakaa mielipiteitä (Politico)

Linkki 10: Seth Meyersin lähempi katsaus Trumpin sotaan lehdistöä vastaan.