Henkilökohtainen musiikkijoulukalenteri – luukku yhdeksän

Musiikki, Randomia

Kustakin luukusta paljastuu jollain tavalla minulle tärkeä musiikkikappale, -albumi tahi -ilmiö kyseiseltä vuodelta.

1997

MJ. Tarvitseeko muuta sanoa?

Michael Jackson

Popin kuningas teki minuun lähtemättömän vaikutuksen noin seitsemänvuotiaana. VHS-kasetit Michaelin musiikkivideoista, HIStory-tupla, televisiosta nauhoitettu MJ-erikoisjakso JYRK:stä ja omatekoiset c-kasettikokoelmat olivat kaikki osa juuri omaksumaani fanituskulttuuria. Musiikkivideoista ja livevedoista tuli myös apinoitua tanssiliikkeitä, koska miksi ei ja olin lapsi. Itse en koskaan ymmärtänyt sitä, että fanit itkivät keikoilla. Toisaalta minulle se oli kovin ymmärrettävä ja luonnollinen asia, että Michael nyt vain sattui vaihtamaan ihonväriään ja nenäänsä jossain vaiheessa. Suhtauduin siihen kai sellaisella lapsen ymmärryksellä, ettei se asia ole minua erityisesti mietityttänyt aikuisenakaan.

Michael Jacksonista on vaikea sanoa mitään, mitä hänestä ei ole jo sanottu. Groovaavaa musiikkia kaikin puolin, kuolemattomia hittejä. Nuorena eniten tarttuivat kappaleet Black Or White, Remember The Time, Jam ja muut Dangerous-albumin helmet, Badilta lähinnä Smooth Criminal sekä Leave Me Alone. Thrilleriltä kuuntelussa oli vain nimikkobiisi, Billie Jean ja Beat It. Musiikkivideona Thriller toisaalta oli parasta jännäkauhua ikinä lapsena, ja se olikin ensikosketukseni kauhuelokuvien genreen. Pelkäsin sitä ihmissudeksi muuttumista niin paljon, että kelasin sen yli kovin usein. Selasin myös aina sen sivun HIStory-albumin kansilehdestä, jossa oli kuva siitä kohtauksesta. Itse susi ei ollut koskaan pelottava vaan se välivaihe, jolla ne hampaat työntyy ja silmät menee keltaiseksi ja niin edelleen. Zombit sen sijaan eivät koskaan pelottaneet.

HIStory-VHS-kasetit tutustuttivat minut musiikkivideoiden formaatin lisäksi myös ihmeeseen nimeltä remix, ja HIStory Vol. 2 -kasetilta löytynyt Michael Jackson HIStory Megamix on jäänyt ikuisesti mieleeni hienosti tehtynä yhdistelmänä kaikenlaisia Jackon biisejä. Ikävä kyllä mokomaa remixiä en enää löydä mistään, ja ko. VHS:n DVD-versiosta tämä remix on poistettu. YouTube tarjoaa niin monta faniversiota, ettei vielä ole napannut, vaikka tuota remixausten merta olenkin useaan otteeseen kahlannut.

Minulle tarjottiin myös tilaisuutta nähdä Michael Jackson livenä. Vaihtoehtona oli joko MJ tai ensi luukun aihe. Valitsin sen toisen. Kaduttaa.