Henkilökohtainen musiikkijoulukalenteri – luukku seitsemän

Blogi, Musiikki

Kustakin luukusta paljastuu jollain tavalla minulle tärkeä musiikkikappale, -albumi tahi -ilmiö kyseiseltä vuodelta.

1995

Matti Näsä, Martti Mielikäinen, Iso-Pebe, Kalevi Härvä, Timo Silakka, Raimo Vormisto, Speedy ja Saku, Mauno Ahonen, Eero Kakko, Tero Nuppi, Esa Nahka. Se tuli televisiosta, videokaseteilta ja cd-levyltä.

Kummeli

Jo tunnusmusiikista lähtien tämä ohjelma svengasi. Klassinen, Eero Kakon juontama ja vuonna 1995 mielestäni tiensä päähän tullut alkuperäinen Kummeli piti sisällään parasta musiikkia suomalaisen televisioviihteen puolella. Siksi alkuperäinen, vuonna 1994 julkaistu “virallinen Kummeli-CD” Artisti maksaa on keräilyharvinaisuus ja musiikkiparodia-aarre.

Se kuuluu, että Kummelit ovat muusikoita. Heikki Silvennoinen tuli minulle tutuksi juuri tämän sarjan kautta, ja varmasti hän vaikutti minun kitaransoittooni jo lapsuudesta käsin. Voi olla, että ajauduin groovaavan bluesin pariin juuri MusaCornerin sekä Matti Näsän loistavan Jumankauta Juu Nääs Päivään kautta. Lisäksi MusaCorner ja MusaVisa tarjosivat molemmat yleissivistävää hienoutta viittauksineen ja stereotypioineen.

Sarja itse ei esittelyitä kaipaa. Sketsejä ja musiikkia on hyvässä suhteessa, ja musiikkiparodiat ja alkuperäiset biisit pysyvät korkeatasoisina kautta linjan. Televisiosta sarjaa seuranneena muistan toki myös monia upeita vierailijoita sarjassa, kuten blueskuningas Pepe Ahlqvistin, J. Karjalaisen sekä M.A. Numminen ja Pedro Hietanen. Televisiosta nauhotettuina kovin moni sketsi ja kappale elää yhä päässäni täysin muuttumattomana.