Henkilökohtainen musiikkijoulukalenteri – luukku kaksitoista

Blogi, Musiikki

Kustakin luukusta paljastuu jollain tavalla minulle tärkeä musiikkikappale, -albumi tahi -ilmiö kyseiseltä vuodelta.

2000

Ihka ensimmäiset festarit!

Puistoblues 2000

En ollut koskaan ollut musiikkifestivaaleilla, joten kaikki se hulina oli minulle uutta. 3.7.2000 olin vanhempieni kanssa todistamassa ensimmäistä kertaa tätä Järvenpään Vanhankylänniemessä järjestettävää bluesin suurjuhlaa Puistobluesin pääkonsertissa. Vuoden pääesiintyjä oli jo minulle Blues Brothers 2000 -elokuvan kautta tutuksi tullut legenda B.B. King. Ensimmäisenä esiintyneestä Shemekia Copelandista en muista kovinkaan paljoa, mutta taisin pyytää häneltä nimikirjoituksen johonkin pian kadottamaani lappuun B.B. Kingin konsertin aikana. Kitaristi Eric Sardinasin esiintymisestä muistan pitkän, käkkärän pehkon ja yleisön seassa sooloilemisen. Niin, ja olihan siellä sitten se Zeppelinin laulajakin bändinsä kanssa… joku Robert Plant (!).

Se oli hieno hetki, kun sai ensimmäistä kertaa nähdä livenä näitä muusikkoja, joita olin oppinut arvostamaan ja fanittamaan aivan eri tavoin kuin pari vuotta takaperin Spaissareita. Se on outo muutos, enkä tiedä yhtään miten se tapahtui. Kai siinä oli jotain tekemistä sillä, että olin myös katsonut pari musiikkidokumenttia (mm. Hail! Hail! Rock And Roll) ja oppinut muusikon työstä enemmän kuin mitä dokumentarismin taidonnäyte Spice World saattoi paljastaa.

Erityisesti B.B. King jäi mieleen jotenkin elämää suurempana hahmona lavalla. Kaikkien kunnioittamana, suurten aplodien saattelemana verkkaisesti lavalle köntystellyt bluesin kuningas istahtaa tuolilleen ja alkaa näppäilemään ensimmäisiä sulosäveliään Lucillestaan. Hyväntuulinen, jammaileva mammutti veti kaikki tuntemani kappaleet sekä tutustutti uutukaisiinsa, kuten Makin’ Love Is Good for You. Rehellisesti sanottuna keikan ajan ajattelin kyllä myös, että siinä se entinen käytettyjen autojen kauppias, nykyinen Louisiana Gator Boysin orkesterinjohtaja Malvern Gasperon esiintyy.

Festivaalikokemus oli myös ikimuistoinen. Tulisin käymään vielä monet kerrat Puistobluesissa.