Henkilökohtainen musiikkijoulukalenteri – luukku kahdeksan

Blogi, Musiikki

Kustakin luukusta paljastuu jollain tavalla minulle tärkeä musiikkikappale, -albumi tahi -ilmiö kyseiseltä vuodelta.

1996

Lasten musiikkia, leikkejä, VHS, cd ja raivari. Sutsi-satsi-satsaa!

Fröbelin palikat

Kuten niin kovin moni muu lapsi, fanitin minäkin aikanaan lastenmusiikkiorkesteria Fröbelin palikat. Vuosien jälkeen kuuntelin yhtyettä pitkästä aikaa, ja hämmästyin jälleen siitä, miten hyvin muistin kappaleita. Sieltä tarttui jälleen päiviksi moni korvamato: Sutsi-satsi-satsaa, Huimapäät, Hämähäkkirock… Loistavaa kamaa.

Henkilökohtainen muisto: Vuonna 1996 aloitin koulunkäynnin Kuopiossa Pyörön ala-asteella, ja Fröbelin palikat esiintyi koulun vieressä yläasteen auditoriossa. Olin oppinut vasta fanittamisen käsitteen, ja tahdoin kesken konsertin juosta jostain piippuhyllypaikoilta hakemaan tyypeiltä nimikirjoitusta. Äiti esti. Vedin hirveät itkupotkuraivarit. Vihasin kaikkea ja kaikkia, ja sen jälkeen en enää halunnut kuunnella koko yhtyettä. Häpesin. Häpeän yhä. Nyt löysin yhtyeen uudestaan, ja kyllä tätä ihan syystä fanitin. Tyypit svengaa ihan todella!

Tätä blogia kirjoittaessa huomasin, että vanha rock and roll on ollut läsnä monessa listalle päätyneessä ja myös siltä karsiutuneessa musiikillisessa vaikuttajassa. Fröbelin palikat ei ole tähän poikkeus. Ei liene ihme, että samoihin aikoihin minuun iski kovasti Chuck Berryn Johnny B. Goode ja Roll Over Beethoven elokuvien kautta. Palikat on varmasti vaikuttanut siihen, että pari vuotta myöhemmin The Blues Brothers ja muu bluesrock-yhtyeet alkoivat maistua. Mutta ennen sitä ehti tapahtua vielä vaikka mitä…

Taustatyötä tehdessä yllätti myös se, että minua kaksi vuotta vanhempi Fröbelin palikat on yhä kasassa.